samedi 11 février 2012

Laksa Johor.

salam.

nilah projek dila harini. haritu kawan ada datang ke rumah and masakkan dila laksa johor ni. memang sedap! btw ni resepi laksa johor version french punya yer, almaklumlah kat sini bukannya macam di Malaysia suma bahan ada (isk isk sedih). tapi tiapa, asalkan sedap bha kan, pa ko kisah? :p


Bahan²:
Ikan tuna dalam tin 
2 sudu serbuk kari ikan
Sedikit santan
Sayur
Telur

Bahan² kisar:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 genggam udang kering
5 batang cili kering
1 inci halia

Cara² buat:
Tumiskan bahan² kisar sampai naik bau, kemudian masukkan bancuhan kari ikan and biarkan sebentar. Kemudian masukkan air and ikan tuna. Biarkan mendidih. Masukkan santan dan garam. Hidangkan bersama mee kuning or spaghetti time panas². 


tuna anyone? :D

Cheesecake mi-Ange mi-Démon

salam.

sebenarnya ni projek weekend minggu lepas, tapi sebab banyak sangat meroyan minggu tu so ndala terupdate² blog. kalau ditranslate nama cheesecake ni jadi cheesecake separuh angel separuh demon. héhé menarek kan? dulu dila pernah try buat cheesecake ni, lepastu teringin mau merasa balik sebab sedapp! and cara mau buat dia pun senang ja. macam buat cheesecake yang dila pernah buat sebelum ni :)


Bahan²:
750g cream cheese
80g gula
100g chocolat chips
4 biji telur
2 sudu sup tepung gandum / jagung
1ml esen vanila
serbuk koko untuk perhiasan

Bahan² crust:
200g biskut (dihancur²kan)
80g coklat (70% kandungan koko)
30g butter

Cara² buat:
- Panaskan oven pada suhu 150 °C.
- Cairkan coklat dengan butter, kemudian campurkan dengan biskut yang sudah dihancur²kan tadi. Tuangkan campuran tersebut ke dalam acuan dan mampatkan. Biarkan di dalam peti sejuk sementara kita menyediakan adunan kek.
- Di dalam satu bekas, kacau telur dan gula, kemudian masukkan tepung, esen vanila dan cream cheese. Kacau hingga sebati. Last sekali masukkan chocolat chip.
- Tuangkan adunan tadi ke dalam acuan dan biarkan masak dalam oven selama lebih kurang 45 minit.
- Biarkan di dalam peti sejuk selama beberapa jam sebelum dihidangkan.
- Kalau suka boleh taburkan serbuk koko di atas permukaan kek sebagai perhiasan.

jeudi 2 février 2012

Fettuccine Alfredo.

salam.

haritu beli buku masak baru sebab kebanyakan resepi dari msia xleh mau pakai sebab bahan² banyak teda :( so belilah buku masakan in french. ramai orang kata masakan orang french sedap. aku pernah rasa sekali ja di Paris haritu, restoran masakan french halal, siyes sedap! nanti akan try, iA. untuk harini just try this italian dish sebab malas mau masak and memandangkan masak dish ni senang and nda guna banyak bahan, so just go for it la kan :)


makan untuk seorang
bahan²:
125 g fettuccine / spaghetti
20 g butter
125 ml cream liquide 
10 g cheese parmesan parut (dila guna cheese emmental)
garam
daun basil untuk hiasan
*boleh masukkan ayam jugak sebagai tambahan, dila goreng dulu ayam berasingan sebelum buat sauce dia.

cara² buat:
1) rebus spaghetti dalam air mendidih (ikut instruction dekat paket spaghetti)
2) cairkan butter, kemudian masukkan cream liquide. bila campuran tersebut mendidih, kecilkan api dan biarkan selama 5 minit sehingga sauce tadi menjadi pekat.
3) kemudian tambahkan cheese dan biarkan seketika selama 2 minit. sauce tadi akan menjadi lebih pekat bila cheese tadi cair dan bercampur dengan sauce tersebut.
4) campurkan sedikit garam. adun sekata sauce dengan spaghetti. taburkan daun basil.

Bon Appetit! ^^


From wikipedia:
Fettuccine Alfredo is a pasta dish made from fettuccine pasta tossed with Parmesan cheese and butter. As the cheese melts, it emulsifies the liquids to form a smooth and rich coating on the pasta. It was named by an Italian restaurateur at his restaurant Alfredo on the Via della Scrofa in Rome in 1914.