samedi 19 novembre 2011

Ayam Kicap Berempah Harum.

Salam.

try satu lagi resepi ayam masak kicap.sumber dia di sini.tapi oleh kerana kekurangan bahan, contohnya macam kicap pekat,kicap manis and lengkuas xla dimasukkan. so gambar kitaorang pun xsama :D apa² pun, dia tetap best! :)


Bahan²:
300-400g ayam
1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato / purée tomato
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ladan hitam
Rempah tumis (bunga lawang, daun cengkih etc)
lobak or ubi (ikut cita rasa sendiri)
garam

Bahan² kisar:
1 bawang besar
2 ulang bawang putih
1 batang serai
1 inci halia
4-5 keping lada kering

Cara²:
Tumis bahan² tumis dengan rempah tumis sampai pecah minyak. Masukkan kicap, sos tiram dan purée tomato, kemudian barulah dimasukkan ayam and jangan lupa tambah sedikit air. Biarkan mendidih. Masukkan lada hitam,jintan dan garam. Kacau lagi sampailah ayam masak. Hidangkan.


p/s: kalo rajin bolehlah digoreng dulu ayam tu. tapi kalo malas masukkan ja trus time masak like what i did, ok ja :)

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire