samedi 17 décembre 2011

Ayam Puteri Saji.

salam.

yaa i know, aku suka masukkan resepi ayam. tapi nak buat camna, sini memang selalu makan ayam ja >< nanti aku masak len okeh :D so harini try resepi dari buku masakan yang aku angkut dari malaysia. nama dia lawakan? nasib bek rasa dia pun sedap :) ni resepi dia: 



Makan 2 oghang.

Bahan²:
2 ketul ayam
1/2 cawan santan
sehelai daun limau purut
sedikit serbuk lada hitam
sedikit air asam jawa
sedikit serbuk roti
garam/gula/penambah rasa

Bahan² kisar:
1/2 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu kecik serbuk ketumbar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
3 keping lada kering
Sedikit serbuk kunyit or 1 inci kunyit hidup

Cara²:
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan² kisar sehingga berbau harum.Masukkan ayam, sayur, santan dan daun limau purut. Biarkan mendidih. Apabila ayam sudah masak, masukkan serbuk lada hitam, air asam jawa dan serbuk roti untuk memekatkan kuah. Adjust rasa. Biarkan mendidih selama 5 minit. Hidangkan.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire