mardi 8 janvier 2013

Daging paprik.

Salam.

hari ahad tu aku try masak daging paprik. tiba² teringin. hihu. resepi aku rujuk kat SINI. le voilà hasilnya:


ekceli aku nda ikut 100% pun resepi ni, kira improvise sikitla. apa² pun kredit kepada tuan punya blog! sedap sangat! :)

Bahan²:
200g daging
1/2 batang carrot potong segi empat
1 biji bawang besar (dihiris halus)
2 helai daun limau purut
1 batang serai
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu kecil kicap manis
garam
air

Bahan dikisar:
lada kering + 1 biji bawang besar + 2 ulas bawang putih

Cara²:
Tumis bawang besar yang dihiris halus, kemudian masukkan daging. Goreng sekejap selama 5 minit. Kemudian tumis sekali bahan² kisar bersama bahan tadi hingga naik bau. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap, daun limau purut, serai dan sedikit air. Biarkan mendidih. Sesuaikan rasa.

sedap dimakan dengan nasi putih or nasi minyak panas². nyumss.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire