vendredi 11 janvier 2013

Udang masak merah.

salam.

finally, it's the weekend! ^^ baru seminggu kelas tapi banyak gila benda belajar. semua cikgu pun berlumba-lumba mau abiskan silibus sebelum awal bulan 3 ni. bertabah sajalah kan. hihu. harini masak udang masak merah. first time buat. sedap! macam rasa udang masak merah yang selalu mama tapau time kecil kat gerai makan di pasar dulu. nostalgia betul :)


Bahan²:
250g udang (dibuang kulitnya)
1 biji bawang besar (hiris²)
2 inci halia (hiris²)
1 sudu besar purée tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 batang serai
Lobak (dipotong kecil)
Tomoto (dipotong kecil)
Lada hijau (dihiris²)

Bahan² kisar:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 keping lada kering

Cara²:
Tumis bawang dan halia, kemudian masukkan bahan² kisar, tumis lagi sampai naik bau. Kemudian masukkan purée tomato, sos cili, sos tiram, serai dan sedikit air. Masukkan udang, tomato dan lobak. Biarkan masak selama 20-25 minit. Akhir sekali masukkan lada hijau dan sesuaikan rasa. Sedia dimakan dengan nasi panas².

Take care! :)

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire