samedi 8 octobre 2011

Lasagna.

Salam.

Harini teringin mau makan lasagna, so try buat for the first timenya. ekceli yang first try ni ndala jadi sangat, sebab aku ikut resepi kat sini tapi bahan² nda cukup sebab acuan nda sama kali.(acuan aku 25x18cm) so supaya nanti bila aku mau buat ngam ngan acuan aku, aku adjust² sket ingredients dia. and ouh ya, oleh sebab bahan nda cukup so rupa dia nda cantik haha.but don't judge by it's cover okkkkk sebab lasagna ni sedap!!!! (haha nak gak kan) :p


Ingredients :
Lasagna noodles (beli yang xpayah precook punya keh)
600 g ayam or daging hancur (dipotong nipis²)
400 ml sos bolognaise (beli sedia di kedai, contohnya Panzani)
Cendawan dalam tin
Sebiji bawang (dihiris²)
Cheese parut

Sos béchamel:
500 ml susu 
2 sudu besar tepung
~50g mentega

Cara² buat:

Tumis bawang sampai kekuning²an, lepastu masukkan ayam sehinggalah ayam masak. Kemudian masukkan sos bolognaise and cendawan.Kacau rata.




Di periuk lain, kita sediakan sos béchamel dia keh. mula² kita cairkan mentega. Lepastu masukkan tepung sambil gaul and then kacau sampai sebati. Last² masukkan susu and kacau sampailaaa dia jadi pekat. voilà sos kita sda siap! ^^




Sekarang ni tinggal mau buat lapisan dia jak lagi. Sebelum tu jangan lupa gosok( ka letak? lol) acuan dengan mentega.Firstly, susun lasagna noodles di atas acuan lepastu buat 1 lapisan ayam bolognaise tadi, and then buat satu lapisan sos béchamel. kalo nak sedap tambahla sket cheese parut.Ulang balik sampaila bahan abis.Bila sda abis, letak lapisan terakhir lasagna noodles and then nipiskan sos béchamel di atas dia, tambah sket cheese parut.Bakar di oven selama 30-45 minit sampai kekuning-kuningan, T°= 200°C :D

Yeay lasagna kita sda siap!! Bon appetit! :)

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire