jeudi 2 février 2012

Fettuccine Alfredo.

salam.

haritu beli buku masak baru sebab kebanyakan resepi dari msia xleh mau pakai sebab bahan² banyak teda :( so belilah buku masakan in french. ramai orang kata masakan orang french sedap. aku pernah rasa sekali ja di Paris haritu, restoran masakan french halal, siyes sedap! nanti akan try, iA. untuk harini just try this italian dish sebab malas mau masak and memandangkan masak dish ni senang and nda guna banyak bahan, so just go for it la kan :)


makan untuk seorang
bahan²:
125 g fettuccine / spaghetti
20 g butter
125 ml cream liquide 
10 g cheese parmesan parut (dila guna cheese emmental)
garam
daun basil untuk hiasan
*boleh masukkan ayam jugak sebagai tambahan, dila goreng dulu ayam berasingan sebelum buat sauce dia.

cara² buat:
1) rebus spaghetti dalam air mendidih (ikut instruction dekat paket spaghetti)
2) cairkan butter, kemudian masukkan cream liquide. bila campuran tersebut mendidih, kecilkan api dan biarkan selama 5 minit sehingga sauce tadi menjadi pekat.
3) kemudian tambahkan cheese dan biarkan seketika selama 2 minit. sauce tadi akan menjadi lebih pekat bila cheese tadi cair dan bercampur dengan sauce tersebut.
4) campurkan sedikit garam. adun sekata sauce dengan spaghetti. taburkan daun basil.

Bon Appetit! ^^


From wikipedia:
Fettuccine Alfredo is a pasta dish made from fettuccine pasta tossed with Parmesan cheese and butter. As the cheese melts, it emulsifies the liquids to form a smooth and rich coating on the pasta. It was named by an Italian restaurateur at his restaurant Alfredo on the Via della Scrofa in Rome in 1914.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire