vendredi 9 novembre 2012

Ikan masak sweet sour

salam.

aku xgemar sangat makan ikan sebab bila siang ikan ja mesti tangan luka tercucuk sisik la, tercucuk tulangla, terpotong tangan pakai pisau. everlasting maudit la yang pentingnya. hoho. tapi sebab asyik² makan ayam and maggi, last² masakla saja ikan kan. beli yang filet saja. terai² mau masak ikan sweet sour sebab sebelum ni xpenah lagi buat. and hasilnya:


taraaa!!! hepi sangat sebab menjadi. and rasa dia memang perghhh sedap gila. selalunya aku rasa masakan aku ndala sesedap mana pon, ni first time puji diri sendiri ni. eheh. kasi can la aa :p

resepi untuk ikan masak sweet sour yang spesel ni:
bahan² ikan:
2 keping filet ikan (dipotong dua)
3 sudu tepung jagung
1 sudu tepung gandum
garam
sebiji telur

filet ikan dicelup dalam telur yang suda dipukul then celupkan dalam aduanan tepung + tepung jagung + garam. biarkan selama kira² 15 minit sebelum digoreng dalam minyak yang panas. ketepikan sementara menyediakan kuah dia.


bahan² kuah:
1 biji bawang besar (dihiris²)
3 ulas bawang putih (dihiris²)
2 inci halia (dihiris²)
3 sudu sos cili
2 sudu sos tiram
1 sudu purée tomato
1 sudu serbuk cili (bancuh dengan sedikit air)
sayur ( lobak merah, cendawan...)
cili hijau hiris (kalo xmau pedas xyah letak)
1/2 sudu tepung jagung dibancuh dengan sedikit air

Tumis bawang besar, bawang putih and halia, kemudian masukkan sos cili, sos tiram, puree tomato dan bancuhan serbuk cili beserta sedikit air. Masukkan sayur², biarkan mendidih. Last sekali masukkan air tepung jagung untuk memekatkan kuah. Adjust rasa. siap!


take care! ;)

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire