Salam.
teringin sangat mau makan cheese naan minggu ni. so kemarin tryla resepi cheese naan yang dapat dari youtube. ekceli senang ja rupanya buat, bahan² dia senang dapat and murah, cumanya kena ada kerajinan and kepakaran untuk menggiling / mengguling doh tu bila dah masukkan cheese dalam dia, sebab dila buat kemarin terkeluar² jugakla cheese dia. ahaks. xpala, nanti try buat lagi. practice makes perfect, right? ;)
Bahan²:
200 g tepung gandum
1 yogurt natural
4-8 portions of cheese la vache qui rit
2 cubit serbuk penaik
2 cubit gula
garam secukup rasa
Cara² membuatnya:
1) Masukkan tepung dalam satu bekas, kemudian masukkan minyak dan gaul hingga sebati.Kemudian masukkan garam, gula, serbuk penaik dan air jika perlu (if adunan terlalu kering)
2) Bulatkan doh dan letakkan minyak disekelilingnya. Lembutkan doh dengan menghentakkan doh di atas chopping board. Biarkan selama 3-4 jam.
3) Panaskan oven pada suhu 230°C selama 15 minit.
4) Bahagikan doh kepada 4 bahagian. Canai leper, kemudian letakkan cheese di tengah² canai tersebut. Tutup rapat dan canaikan leper.
5) Bakar dalam oven selama 10 minit pada suhu 230°C.
naan yang dila buat ni tebal semacam so kalo nak tengok contoh tengok kat sumber ni ek. it's in french, so kalo xfaham just tengokla camna akak ni buat eh.
till then :)
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire