salam.
ekceli aku xminat pun makan kek pisang. kalo mama belikan kek pisang memang ak pandang sebelah mata jalah, bila sampai sini barulah mau makan kan, gediks! bila buat adunan tu aku xkonfiden pun dia akan jadi, sebab adunan dia xse-liquide adunan kek yang selalu aku buat sebelum² ni. tapi lepas keluar dari oven, it was a total surprise for me: the cake turns out to be a total success, though cik peyn² cakap i should make it more 'moelleux'. oh well, i like it the way it is, so i'm surely gonna make another one for my family this summer for minum petang, mesti best :D
Bahan²:
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 cawan gula
2 biji telur
2-3 biji pisang (dilecek²kan)
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan minyak masak
sedikit butter
Cara²:
1) Sapukan butter pada permukaan acuan dan panaskan oven pada suhu 180 °C.
2) Putarkan telur dan gula sehingga kembang. Masukkan esen vanilla, pisang, putar.
3) Kemudian masukkan tepung dan soda bikarbonat, putar lagi.
4) Akhir sekali masukkan minyak dan kacau sebati. Tuangkan adunan ke dalam acuan kek dan bakar selama lebih kurang 40 minit pada suhu 180 °C.
dan hasilnya, tadaaaa! sedapp!! :D
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire