it's the weekend again! kemarin snow di Rennes. excited gila tengok snow tu turun. apatah lagi bila dapat menjejakkan kaki kat snow. melompat terus! :p tapi harini bila tengok snow nda cair lagi macam malasla jugak mau keluar beli barang, tapi sebab barang rumah memang suda abes, so mau nda mau kenalah juga keluar. memang jalan macam itik sikit, nda bole mau jalan laju² macam selalu, silap langkah memang tergolekla eh. tu jalah yang nda bestnya bila snow tengah dalam proses mau mencair. snow yang gebu tu jadi ais so jadilah licin.
panjang betullahkan mukadimmahnya. hihu. so harini terai buat gratin de légumes. di sini disertakan maksud gratin, dipetik dari wikipedia :)
"Gratin (French pronunciation: [ɡʁatɛ̃]) is a widespread culinary technique in food preparation in which an ingredient is topped with a browned crust, often using breadcrumbs, grated cheese, egg and/or butter."
légumes pulak is sayur in french. which is why gambar di bawah ni dipenuhi dengan sayur. hihi
Sumber: Gratin trop choux ! Fleurs, brocolis, romanescos..
Bahan²:
Brocoli
1/2 kubis bunga
2 gelas susu segar
3 biji telur
Cheese emmental
Garam
Black Pepper
Cara²:
1) Rebus brocoli dan kubis sayur dalam air garam selama 15 minit.Jangan rebus lama sangat nanti sayur jadi sangat lembut.
2) Sementara tu sediakan topping. Dalam bekas lain masukkan telur, susu, garam dan black pepper, gaul sekali.
3) Selepas direbus, toskan air sayur betul², then letakkan di atas permukaan acuan. Tuangkan topping tadi dan taburkan cheese emmental.
4) Bakar dalam oven pada suhu 180-200°C selama 20 minit atau sehingga permukaan gratin jadi kekuning-kuningan.
Senangkan mau buat resepi ni? Aku rasa kebanyakan masakan french lebih kurang macam ni ja. simple and senang mau dibuat. Bon appétit peeps! :)
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire